Odla dina egna pumpor: En komplett guide

Odla dina egna pumpor: En komplett guide

Introduktion

Pumpor är inte bara för högtider som Halloween och Thanksgiving. Att odla dina egna pumpor i trädgården kan vara både roligt och givande. De är relativt lättodlade och kan ge en rik skörd under rätt förhållanden. I detta inlägg kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att lyckas med din pumpaodling.

Välj rätt sort

Det finns många olika sorter av pumpor, från små dekorativa sorter till stora, ätbara pumpor. Här är några populära sorter att överväga:

 • 'Jack-o'-lantern': Perfekt för att göra pumpalyktor.
 • 'Sugar Pie': Utmärkt för bakning och matlagning.
 • 'Atlantic Giant': Stor sort som kan väga över 100 kg.

Välj en sort som passar dina behov och klimatet där du bor.

Förbered jorden

Pumpor trivs bäst i näringsrik och väl-dränerad jord med ett pH på mellan 6.0 och 7.5. Förbered din jord genom att gräva ner kompost eller välbrunnen gödsel minst två veckor före plantering.

 1. Gräv en grop som är ca 30 cm djup och 60 cm i diameter.
 2. Blanda jorden med kompost och gödsel.

Så och plantera

Pumpor kan sås direkt i jorden när risken för frost är över. Följ dessa steg:

 1. Så frön direkt i den förberedda jorden, cirka 2-3 cm djupt.
 2. Placera 2-3 frön per grop och lämna ca 1 meter mellan varje grop.
 3. Fuska jorden lätt över fröna och vattna ordentligt.

För att påskynda processen kan du så fröna inomhus 3-4 veckor innan sista frostdatum och sedan plantera ut plantorna när temperaturen tillåter.

Skötsel och underhåll

Pumpor kräver en del skötsel för att ge bra avkastning. Här är några viktiga skötseltips:

 • Vattning: Pumpor behöver mycket vatten, speciellt under varma, torra perioder. Vattna djupt och jämnt, men undvik att vattna direkt på bladen för att minska risken för svampinfektioner.
 • Gödning: Använd en balanserad gödsel var 3-4 vecka under växtsäsongen. Undvik höga doser av kväve som kan främja bladverk snarare än frukt.
 • Bekämpning av skadedjur: Håll utkik efter vanliga skadedjur som pumpabladlössen och rotlöss. Använd naturliga bekämpningsmetoder som neemolja eller insektsåp.
 • Beskt mot svamp: Pumpor är mottagliga för svampinfektioner som mjöldagg. Se till att luftighet mellan plantorna förbättras och använd svampmedel vid behov.

Pollinering

Pumpor har separata han- och honblommor, och pollinering är avgörande för fruktsättning. För att hjälpa naturen på traven kan du manuellt pollinera blommorna genom att överföra pollen från hanblomman till honblomman med en pensel.

Skörd

Pumpor är redo att skördas när skalet är hårt och den typiska färgen har utvecklats. Följ dessa steg:

 1. Kontrollera stjälken: Skörda pumpan när stjälken börjar torka ut och bli hård.
 2. Använd en kniv eller sekatör: Klipp av stjälken ca 5-10 cm från frukten för att förhindra röta.
 3. Lagra pumpan: Förvara pumporna på en torr och sval plats för att de ska kunna hålla längre.

Tips och tricks

 • Stöd frukten: Stora pumpor kan behöva stöd för att inte skada plantan. Använd nät eller tyg till att bära upp frukten.
 • Var uppmärksam på vädret: Pumpor trivs bäst i varma, soliga förhållanden. Vid kallare temperaturer kan man använda fiberduk för att skydda mot frost.
 • Rengör verktygen: Rengör dina trädgårdsverktyg regelbundet för att förhindra spridning av sjukdomar.

Slutsats

Att odla egna pumpor kan vara en givande upplevelse och ger dig en unik chans att njuta av denna mångsidiga grönsak. Följ våra steg-för-steg-instruktioner och tips för att maximera din skörd och ha kul i din naturliga trädgård.

Lycka till med din pumpaskörd!

Skriv en kommentar

Skötsel av trädgårdsmullbär: Odla och skörda mullbär i din naturliga trädgård

Skötsel av trädgårdsmullbär: Odla och skörda mullbär i din naturliga trädgård

Som experter på naturliga trädgårdar, har vi samlat en komplett guide för att odla och skörda mullbär i din naturliga trädgård. I detta inlägg går vi igenom allt du behöver veta om att sköta mullbärsträd, från plantering till skörd. 1. Välj rätt sort Alla mullbärsarter trivs inte i alla klimat. Det finns tre huvudsakliga arter: den svarta, röda och vita mullbären. Den svarta sorten (Morus nigra) …

Visa hela inlägget
Konsten att odla äkta kanelträd i Sverige – En exotisk krydda i din köksträdgård

Konsten att odla äkta kanelträd i Sverige – En exotisk krydda i din köksträdgård

Att odla kryddor i sin egen trädgård är ett nöje som förbättrar både den kulinariska upplevelsen och trädgårdens mångfald. En av de mest exotiska och spännande kryddorna man kan försöka sig på i vårt svalare svenska klimat är äkta kanel (Cinnamomum verum). I detta inlägg gräver vi djupare i hur du kan lyckas med att odla denna aromatiska krydda. Klimatanpassning och Växthus Det första steget i att…

Visa hela inlägget
Hur planterar jag körsbärsträd i min trädgård

Hur planterar jag körsbärsträd i min trädgård

Körsbärsträd kan ge så mycket mer än bara vackra blommor och läckra frukter. Deras tillväxt och utformning kan, när de planteras och vårdas korrekt, bidra till din trädgårds ekosystem och estetik på många olika sätt. I detta inlägg ska vi utforska varför du bör överväga att plantera körsbärsträd i din trädgård och hur du bäst går tillväga för att säkerställa att de trivs och blomstrar. Varför körs…

Visa hela inlägget
Odling av bär i din trädgård

Odling av bär i din trädgård

När man tänker på en trädgård fylld med ljuvliga delikatesser, är det många som direkt föreställer sig raderna av grönsaker och doften av örter. Men låt oss inte glömma ett annat fantastiskt inslag i den naturliga trädgården - småfrukten. Att odla egna bär kan vara en dröm för många och det är lättare än man kan tänka sig. Här är fem steg som hjälper dig att skapa din egen bärbar oas i trädgården.…

Visa hela inlägget
Skapa en vildäng i din trädgård - tips och råd

Skapa en vildäng i din trädgård - tips och råd

Skapa en vildäng i din trädgård - tips och råd Vill du ha en trädgård som tar hand om sig själv, ger liv åt pollinatörer och skapar en naturlig oas i din bakgård? Då är en vildäng det perfekta valet för dig. En vildäng innebär en naturligt växande gräsmatta fylld av vilda blommor och örter. Hur kan man skapa en vildäng i sin trädgård? Här är några tips och råd för att komma igång: Välj lämpligt om…

Visa hela inlägget
Plantera perenner för en färgglad och långvarig blomning i din naturliga trädgård

Plantera perenner för en färgglad och långvarig blomning i din naturliga trädgård

Perenner är det perfekta sättet att skapa en vacker, långvarig och färgglad blomning i din naturliga trädgård. Dessa anläggningar kommer tillbaka år efter år, vilket gör dem till ett kostnadseffektivt och hållbart sätt att förbättra din utemiljö. Varför Perenner? Perenner erbjuder en mängd fördelar för den naturliga trädgården. Här är några av de största fördelarna: Långvarig blomning: Många pere…

Visa hela inlägget