Bekämpa parkslide

Bekämpa parkslide

Om du har en trädgård har du säkert hört talas om parkslide, en mycket invasiv bambuliknande växt från Asien.

Den sprider sig oerhört snabbt och tar över stora ytor om den trivs bra. Minsta lilla växtdel kan bilda en ny planta och ett nytt stort bestånd.

Om du har parkslide i din trädgård eller i närheten av din trädgård ska du vara mycket försiktig och absolut inte göra något förhastat.

Följ råden på Naturvårdsverkets webbplats

Avvakta med bekämpning om du kan

Just nu är alltså rådet att avvakta med bekämpningen tills det finns ett säkert sätt. Annars är risken stor att växten sprider sig ännu mer, dels genom att den kan sprida sig via rötterna till ett nytt växtställe om den känner sig hotad, dels genom fragment av växten i jord som grävs upp eller växtdelar som skärs ner.

Naturvårdsverket antyder att det går att skära ner växten, låta den torka och sedan köra den till kommunens återvinning. Det ska du absolut inte göra Parkslide måste behandlas där den växer och ska inte köras iväg någonstans.

Transportera aldrig parkslide eftersom minsta lilla växtdel som du råkar tappa kan skapa en ny planta och ett helt nytt bestånd.

Försök inte bekämpa parkslide med glyfosat (Roundup) eftersom det inte fungerar. Du kommer att få en förorenad jord och riskerar att stimulera ytterligare tillväxt.

Bekämpningsmetod

Om du ändå vill försöka bekämpa parkslide finns det just nu bara ett sätt: Täckning. Men då måste du vara beredd på att det ändå kan ta många år och den ytan du täcker måste förbli täckt under denna tid. Parkslide har djupa rötter så du måste täcka ett stort område runt om växten för att minska risken att den dyker upp någon annanstans. Naturvårdsverket rekommenderar minst 3-4 meters marginal. Du behöver ha en duk som klarar av att ligga i jorden i många år och det får inte finnas några öppna skarvar, det måste vara helt tätt. Det får inte heller finnas några träd eller buskar i området, duken måste vara hel.

När duken är lagd täcker du den med 20 cm grus eller jord. Du kan inte plantera något ovanpå som riskerar att tränga igenom duken.

Läs mer på Bekämpning av parkslide

Ta hand om trädgårdsavfallet på ett miljövänligt sätt

Ta hand om trädgårdsavfallet på ett miljövänligt sätt

Att skapa en vacker trädgård kräver en hel del arbete, men det kan också generera en stor mängd avfall. Istället för att helt enkelt kasta bort trädgårdsavfall, finns det några enkla sätt att hantera det på ett mer miljövänligt sätt. Här är några tips för att bekämpa trädgårdsavfall på ett miljövänligt sätt.

Gör trädgårdsjord av gräsklipp

Gör trädgårdsjord av gräsklipp

Om du har en gräsmatta eller annan grön växtlighet som ska klippas eller tas bort kan du använda den gröna massan för att skapa en näringsrik och fin jord. Genom att blanda näringsrikt gräsklipp med sand kan du tillverka en helt egen jord på plats i din trädgård och slippa köra bort material till återvinningsstationen och slippa köpa dyr jord.

Mina 3 podd-tips för soliga trädgårdsdagar

Mina 3 podd-tips för soliga trädgårdsdagar

När du sitter i din trädgård och rensar ogräs eller klipper gräsmattan är det perfekt att ha en trevlig podd i öronen. Det monotona arbetet blir mycket roligare när man får lite sällskap. Som en bonus kan du passa på att lära dig mer om din trädgård och växterna i den.

På besök i Jonsereds Trädgårdar

På besök i Jonsereds Trädgårdar

Jonsereds Trädgårdar är en vacker herrgård och trädgård i Jonsered, utanför Göteborg. När man parkerar vid Jonsereds gamla fabriker kan man ta den långa vägen till herrgården och trädgården genom Bokedalens naturreservat och längs stranden på den vackra sjön Aspen.

Marktäckande växter

Marktäckande växter

Att ha öppen jord medför att du får rensa mer ogräs. Om du istället fyller din jordyta med marktäckning eller växter blir det mindre att hålla efter. Suckulenter är vackra och kräver inte mycket vatten. Om du har ett soligt, torrt parti i din trädgård kan det passa med suckulenter. #suckulenter

Hostan är kung i skuggan

Hostan är kung i skuggan

Hosta, eller funkia som den också heter, är en mycket användbar växt om du har skuggiga och lite fuktiga partier i trädgården. Hostan gillar inte för mycket sol. Solen gör att den tappar färgen och för mycket sol är rent skadligt för den.

Röda vinbär i trädgården

Röda vinbär i trädgården

I en naturlig svensk trädgård kan man inte vara utan röda vinbär. De är lättskötta och smakar underbart, antingen färska till efterrätten eller som gelé eller saft.

Äppelodling i trädgården

Äppelodling i trädgården

Att odla frukt i trädgården kräver en del arbete men kan ge en fantastisk skörd och en härlig känsla. Självklart behöver man inte ha så många träd som på trädgården i fotot, bara ett enda träd kan räcka för att få njuta av sin egen frukt.

Träd ger behövlig skugga

Träd ger behövlig skugga

Träd är inte bara otroligt vackra när de slår ut på våren, som på bilden, de är också viktiga byggstenar i din trädgård. Träd ger trädgården "väggar och tak" och kan rama in din design. Träd står också för jordförbättring och vattenmagasinering. Under soliga dagar skuggar träden vegetationen under. #trädgårdsdesign #landskapsarkitekt #träd

Så ängsväxter för mångfalden

Så ängsväxter för mångfalden

Nu är det snart nyårsafton och hög tid att börja planera nästa års odlingar. När du gör det ska du inte glömma den biologiska mångfalden, ge fjärilar och andra insekter en chans att trivas och leva i din trädgård.

Blanda högt och lågt

Blanda högt och lågt

Tänk på att din trädgård ska ha olika nivåer, högt och lågt. Träden och buskarna bygger väggar och höjd, medan blommorna får stoltsera längre ner. Olika höjder ger en känsla av rymd och ger ett spännande intryck. #landskapsarkitekt #trädgårdsdesign

Vilda hallon i trädgården

Vilda hallon i trädgården

Om du har vilda hallon i trädgården vet du att det kan vara lite besvärligt att hålla efter dem. De skjuter gärna skott lite här och var och deras vassa taggar gör att de inte är så roliga att klippa ner och ta hand om.

Naturlig Trädgård

Naturlig trädgård är min inspirationssida med bilder från trädgårdar jag gillar. Fokus ligger på naturliga trädgårdar som designats med omgivningen i åtanke och som använder lokala växter så mycket som möjligt. Självklart ska trädgården vara giftfri och utan kemikalier.

Jag skriver också om bra tips och knep för hur man sköter sin trädgård och vilka växter man kan välja för olika klimatzoner.